Se alla

Tillåt mer handel på Rönnåsen etapp 2

Lördag 5 februari 2022

I torsdags antog kommunstyrelsen en efterlängtad Näringslivstrategi. I den så slås fast att handelsindex skall öka från 92 till 95, d v s hur stor andel av invånarnas handel som sker inom kommunen.
Idag finns dock en bromskloss som vi satt på oss själva. Ett politiskt beslut för att värna citykärnan togs i samband med etablering av ICA Maxi på Ubbarp. Detta beslut gör att endast skrymmande volymhandel kommer att tillåtas på det kommande Rönnåsen etapp 2. Definitionen sattes till att det skall krävas släpkärra för att ta hem varorna, vilket i praktiken begränsar handeln till bygghandel, fordonshandel och liknande. Jula, Biltema och liknande varuhus anses inte rymmas inom den definitionen. Det finns heller ingen annan kommunal tomtmark tillgänglig eller planerad för sådan handel.
Handeln är inte bara en service till kunderna utan också en bransch som anställer många människor och är ofta en första ingång för unga människor att komma in i arbetslivet.
Liberalerna tycker det är fel att kommunens regler gör att just viss sällanköpshandel diskrimeras, vilket i praktiken gör att vi exporterar både handel och arbetstillfällen till andra kommuner.
Idag är det e-handeln som är den största konkurrenten och det största hotet mot handeln i citykärnan. E-handeln kan inte kommunala regler påverka, till skillnad mot den sällanköpshandel i form av lite större varuhus som idag i praktiken inte är välkomna i kommunen.
Som en första åtgärd att nå målet om ett handelsindex på 95 så kommer Liberalerna verka för att begränsningen att endast handel som kräver släpkärra tillåts på Rönnåsen etapp 2 stryks. All sällanköpshandel bör tillåts där i framtiden.
Sten Selin, Liberalerna
Ireen Wolter, Liberalerna